De dagen worden donkerder, buiten lijkt het herfst.
Mooi de tijd om even een stukje over kerstverlichting te schrijven.

Kerstverlichting? Als in knipperende lampjes die SI kids een meltdown kunnen bezorgen? Nee, die inspiratie heb ik nu niet; een week loop ik hier al mee in mijn hoofd; het gaat over wat anders.

Ken je de situatie dat je de kerstspullen van zolder haalt; en wellicht heb je de kerstverlichting zo in de doos gedonderd, of misschien wel netjes opgerold.
Maar zelfs als je het netjes hebt opgerold kan het alsnog 1 grote kluwenmassa worden doordat je aan het verkeerde end trekt (is mij weleens gebeurd althans).

Tjah; en wat doe je dan? Driftig trekken, staan vloeken, even gefrustreerd weglopen, proberen geduldig verder te gaan, weer wanhopig raken.
Het lukraak trekken lijkt geen wonderen te verrichten; als het al gaat lukken dan gaat het veel tijd kosten en levert het veel frustratie.

Wat werkt wel? Aandachtig aanschouwen; het snoer volgen; langzaam met beleid uit elkaar ontrafelen; geen doordachte aannames maken; goed kijken en geduld.
Met dat iets meer geduld en aanschouwen moet je misschien iets meer inzet geven op het moment zelf; jezelf daartoe zetten; maar het resultaat is dat het snoer in veel gevallen sneller en effectiever ontrafelt wordt. Er is daar dus winst! Toch is de valkuil groot om gefrustreerd maar te gaan staan trekken; je wilt immers zo snel mogelijk het plaatje van die mooi opgetuigde kerstboom wat je in je hoofd hebt; dan is zo’n kluwen aan snoer gewoon een dikke tegenvaller.

Wat heeft dit nu met SI te maken?

Nou in mijn ervaring met SI; maar ook HB; en mogelijk de andere bekende labels heel veel!
Je kunt bij deze kinderen te snel aannames maken; en zeker vanuit gebrek aan kennis; over hoe deze kinderen zijn en wat ze nodig hebben. Door snel te trekken, een label erop te plakken, er naar te handelen; kan het zomaar zijn dat de kluwen juist groter wordt. Het kan zomaar zijn dat hoe het kind werkelijk is over het hoofd wordt gezien; het kind niet de hulp krijgt die het nodig heeft; het kind de aanpak krijgt die voorbij gaat aan het kind; wat het kind weer juist verder weg kan drijven en zelfs beschadigen. Je zal dan meer gedrag zien en meer dingen waar geen vat op te krijgen is; de kluwen wordt groter.
Terwijl met geduld gewoon kijken en aanschouwen; even die snelle aanname of dat snelle oordeel even aan de kant schuiven; en nog even afwachten; dat kan het kind het moment gunnen om even meer zichzelf te zijn. De volwassene biedt het ruimte om even echt contact te leggen. En contact is gewoon iets waar alle mensen wel behoefte aan hebben; onvoorwaardelijk contact.

We oordelen, handelen, en nemen te snel aan. Kijk echt naar elkaar, zie het kind, zie de mensen. Hoe zijn ze werkelijk? Begin nu maar met ontrafelen, succes!